Uwaga ASF
Komunikat Powiatowego Lekarza Weterynarii
Mapa rozprzestrzeniania się ASF
Hodowco świń, którego gospodarstwo znajduje na obszarze ochronnym („żółtym”), pamiętaj, że:
MUSISZ:
1) utrzymywać świnie w sposób wykluczający kontakt z wolno żyjącymi dzikami oraz ze zwierzętami domowymi, w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne;
2) sporządzić spis posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz na bieżąco aktualizować ten spis;
3) codziennie 2x (rano i wieczorem) kontrolować stan zdrowia świń
4) karmić świnie wyłącznie paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących;
5) wyłożyć maty dezynfekcyjne lub zapewnić niecki dezynfekcyjne odpowiednio przed:
- a) wejściami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjściami z tego gospodarstwa oraz przed wejściami do budynków lub pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych budynków lub pomieszczeń, przy czym szerokość mat albo niecek powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m,
- b) wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa, przy czym szerokość mat lub niecek powinna być nie mniejsza niż szerokość wjazdów i wyjazdów, a długość – nie mniejsza niż obwód największego koła środka transport wjeżdżającego lub wyjeżdżającego z tego gospodarstwa
– a także stale utrzymywać te maty lub niecki w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego;
6) przestrzegać aby czynności związane z obsługą świń były wykonywane wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w twoim gospodarstwie;
7) przestrzegać aby osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, stosowały środki higieny niezbędne do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym koniecznie myły i odkażały ręce oraz oczyszczały i odkażały obuwie;
8) na bieżąco czyścić i odkażać narzędzia oraz sprzęt wykorzystywany do obsługi świń;
9) pilnować aby osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń używały odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności;
10) prowadzić rejestr środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestr wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie.
11) wybieg dla świń zabezpieczyć podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem – jeśli utrzymujesz świnie w systemie otwartym;
12) informować urzędowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia świni,
13) zaopatrywać świnie przemieszczane do każdego miejsca położonego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w świadectwo zdrowia wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii na podstawie badania klinicznego świń przeprowadzonego nie wcześniej niż 24 godziny przed przemieszczeniem tych świń, zawierające:
1) dane identyfikacyjne wystawiającego świadectwo;
2) numer świadectwa;
3) liczbę przemieszczanych świń;
4) numery identyfikacyjne świń;
5) miejsce pochodzenia świń;
6) miejsce przeznaczenia świń;
7) określenie środka transportu świń oraz jego numer rejestracyjny;
8) poświadczenie spełniania przez świnie wymagań zdrowotnych określonych w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt;
9) datę wystawienia oraz pieczęć i podpis urzędowego lekarza weterynarii.
W/w obowiązku nie stosuje się w przypadku, gdy przemieszczane świnie zostały zaopatrzone w świadectwo zdrowia wystawione zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 stycznia 2015 r. w sprawie wprowadzenia programu zwalczania i monitorowania choroby Aujeszkyego u świń (Dz. U. poz. 189).
14) wymagać świadectw, o których mowa powyżej, w przypadku wprowadzania świń do swojego gospodarstwa,
15) z podjęciem czynności ubojwych przy uboju świni w gospodarstwie zaczekać na przyjazd urzędowego lekarza weterynarii, ponieważ na obszarze ochronnym („żółtym”) obowiązuje badanie przedubojowe.
16)zgłosić kierownikowi powiatowego biura Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ciągu 24 godzin: 1) zwiększenie lub zmniejszenie liczebności stada, 2) ubój zwierzęcia gospodarskiego – z podaniem liczby zwierząt, które przybyły lub ubyły ze stada, oraz miejsca pochodzenia lub przeznaczenia zwierzęcia.
NIE WOLNO CI:
1) wnosić i wwozić na teren gospodarstwa zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń;
2) dopuścić do wykonywania czynności związanych z obsługą świń osób, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt;
3) prowadzić uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny innych niż utrzymywane w twoim gospodarstwie;
4) karmić świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami („czerwonego”) lub obszaru zagrożenia („niebieskiego”), chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom;
5) wykorzystywać w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami („czerwonego”) lub obszaru zagrożenia („niebieskiego”), chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem,
6) wprowadzać do gospodarstwa świń pochodzących z obszaru objętego ograniczeniami („czerwonego”) bez zgody Powiatowego Lekarza Weterynarii wyrażonej w formie odpowiedniego świadectwa lub obszaru zagrożenia („niebieskiego”),
7) wysyłać świń poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej bez zgody Powiatowego Lekarza Weterynarii wyrażonej w formie odpowiedniego świadectwa.
ZANIM WPUŚCISZ DO SWOJEGO GOSPODARSTWA ŚRODEK TRANSPORU DO PRZEWOZU ŚWIŃ SPRAWDŹ CZY BYŁ ON OCZYSZCZONY I ODKAŻONY
Zgodnie z przepisami wymagane jest oczyszczanie i odkażanie, a w razie potrzeby dezynsekcja, po każdym przemieszczeniu świń lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego otrzymanych ze świń, środków transportu, które były użyte do ich przemieszczenia na obszarze ochronnym („żółtym”) lub obszarze objętym ograniczeniami („czerwonym”), lub obszarze zagrożenia („niebieskim”), lub z tych obszarów.
Dokument potwierdzający przeprowadzenie oczyszczenia i odkażenia środka transportu po ostatnim przemieszczeniu świń lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego otrzymanych ze świń albo jego kopia muszą być przewożone w tym środku transportu!
PAMIĘTAJ, ŻE
- jesteś obowiązany oznakować świnię w terminie 30 dni od dnia jej urodzenia przez założenie na lewą małżowinę uszną kolczyka z numerem identyfikacyjnym, a w przypadku opuszczenia przez świnię siedziby stada przed upływem 30 dni od dnia jej urodzenia – nie później niż przed dniem opuszczenia przez to zwierzę siedziby stada. Jeśli kupiłeś świnię i świnia przebywa w twoim gospodarstwie dłużej niż 30 dni, jesteś obowiązany dodatkowo oznakować tę świnię przez wytatuowanie numeru identyfikacyjnego zgodnego z numerem siedziby stada. Fakt oznakowania świni musisz zgłosić kierownikowi biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w terminie 7 dni od dnia oznakowania, określając liczbę oznakowanych zwierząt,
- co najmniej raz na dwanaście miesięcy, nie później jednak niż w dniu 31 grudnia, musisz dokonać spisu zwierząt przebywających w siedzibie stada, obejmującego liczbę i numery identyfikacyjne tych zwierząt. Liczbę i numery identyfikacyjne zwierząt gospodarskich, ustalone podczas spisu musisz przekazać kierownikowi biura Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w terminie 7 dni od dnia dokonania spisu,
- świnie przeznaczone do uboju w gospodarstwie na użytek własny muszą być w nim utrzymywane co najmniej 30 dni przed ubojem.